Astigmatismul

ASTIGMATISMULAstigmatismul apare cand corneea are o forma neregulata ( alungita, eliptica ) si nu sferica asa cum ar fi normal.

Aceasta forma determina focalizarea razelor de lumina in doua puncte aflate in plane perpendiculare care pot fi pe retina, precum si in fata sau in spatele retinei. Majoritatea persoanelor cu astigmatism se nasc cu corneea alungita, iar problemele de vedere pot sa se accentueze in timp.

Astigmatismul necorectat poate da dureri de cap sau de ochi si poate produce vedere distorsionata.

Imaginea formata pe retina este incetosata iar pacientul acuza lipsa de claritate la vederea la distanta. Cand se determina acuitatea vizuala, optometristul sau medicul oftamolog sesizeaza unele aspecte semnificative si anume:

  • confuzii intre litere ( N in loc de H ) si cifre (8 in loc de 6)
  • acuitatea vizuala poate sa varieze la examinari succesive in functie de starea de oboseala vizuala.

Viciile de refractie necorectate

  • la copii pot produce ambliopie (ochi lenes ), adica vederea scade in timp pentru ca ochiul respectiv nu si-a dezvoltat suficient functia de percepere a vederii corecte, puatandu-se corecta pana in jurul varstei de 6-7 ani
  • la adulti se manifesta prin: tulburari de vedere, dureri de cap, inrosirea ochilor, lacrimare.

Astigmatismult se corecteaza cu lentile de contact torice, ochelari de vedere si chirurgie refractiva. Poate insoti miopia sau hipermetropia.

 


Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.